fredag 8 juni 2007

Världens godaste bröd?


Egentligen är jag ingen bakentusiast, men det här brödet har allt man kan önska sig av ett bröd: Det är lätt att baka, det är underbart gott och det är nyttigt! Jag bakar det på Berte Qvarns krav-märkta fullkornsdinkel, men man kan nog använda olika mjölsorter om man vill. Och dinkelmjölet är helt underbart att baka med, så jag kan verkligen rekommendera det. Dessutom smakar det mycket mer än andra mjölsorter och brödet blir saftigt.

Här kommer receptet:

Dinkelbröd i form


40 g färsk jäst eller 10 g torrjäst (jag använder torrjäst för det kan man ha hemma alltid, men har man ingen våg kan det vara svårt att avgöra vad som är 10 g, men det är ju 4/5 av hela mängden jäst. Det går nog bra att ta mindre jäst också, så man behöver inte vara orolig om det inte blir exakt 40 resp. 10 g)
7 dl vatten (detta behöver inte värmas till 37°C, det är bara onödigt krångligt. Ta kallt vatten direkt ur kranen bara)
1 tsk salt
1 tsk flytande honung (ta inte mer för då blir brödet sött, om du inte gillar sött bröd)
2 msk rapsolja
1 kg (ca 1,8 l) dinkelmjöl (fullkorn)
1 dl linfrö
man kan också lägga till olika saker som förhöjer brödet, te.x. rostade hasselnötter, valnötter, blötlagd torkad frukt, oliver, kryddor, det är bara att experimentera

Blanda alla torra ingredienser, även jäst om du använder torrjäst. Blanda i de våta ingredienserna och bearbeta degen med maskin (t.ex. elvispens degkrokar) i 5 minuter eller 10 minuter för hand. Se till att degen är ganska lös, blir den för hård blir brödet fortare torrt, dvs. mindre hållbart. Stjälp upp degen i två smorda brödformar, ca 1,5 liter vardera. Låt jäsa i rumstemperatur ca 2 timmar. Har man bråttom räcker det med att jäsa bröden tills de når upp till formens kant. Man kan också jäsa bröden i kylskåp över natten och grädda färdigt det på morgonen.
Grädda brödet i 220°C i ca 25 min. Stjälp ur bröden ur formarna så fort de kommer ut ur ugnen annars kan de bli lite svampiga.
Ät och njut!

1 kommentar:

k sa...

Mums!!! Detta ser kanongott ut! Har skrivit ut receptet! kram