fredag 14 september 2007

Mindre till sjuka mer till friska



Dagens feltänk från vår statsminister.

Han säger bl.a:
"Vi lyckas inte ha höga välfärdsambitioner med fler som blir äldre samtidigt som vi har 20% av den arbetsföra generation utanför arbetsmarknaden." (Inte exakt citat, men nära nog.)

Helt allvarligt, det låter som att Reinfeldt tycker att det är ett problem att vi har hög medellivslängd i Sverige. I ett land där man kan stanna hemma från jobbet för att möjligheten finns, behöver man inte arbeta tills man stupar, och vi får högre livslängd. Det kan hända att friska människor lever lika länge i Sverige som i andra västländer, men att sjuka människor lever längre, eftersom att de inte behöver vara både sjuka och arbeta ändå, utan att man kan ta det lugnt. Det låter som att regeringen hellre skulle se att sjuka människor dog lite tidigare.

Han svänger sig med en massa siffror som det ärligt talat låter som att han inte själv förstår. Vi har arbetat 5% mer under det senaste året (totalt i Sverige alltså) säger Reinfeldt. Okej, men det är högkonjunktur nu. Så? Är det ovanligt att det arbetas mer i högkonjunkturer där det är brist på arbetskraft, jämfört med lågkonjunktur där arbetslösheten går upp. Är detta inte naturliga svängningar i alla ekonomier? Jag vet inte riktigt var Fredrik vill komma genom att ta upp den här siffran, men jag vill bara påpeka att jag inte tror att han förstår vad det är han säger.

I aktuellt sa statsministern att "I världens friskaste land har vi världens högsta sjukskrivningstal" eller något i den stilen. Jag vet inte vad han menar med att Sverige är världens friskaste land, men jag kan tro att det har ett samband med att vi har möjlighet att vara hemma istället för att jobba, och låta sjukdomar läka ut. Kom ihåg att långtidssjukskrivningar är en liten del av alla sjukskrivningar, och alla befolkningar har kroniskt sjuka.

Människor fyllda av hat är inte intresserade sanningen brukar det ju heta. Kanske gäller samma sak för människor fyllda av ideologi. Och kanske springer all fanatisk ideologi ur ett hat. Det verkar dock som att medelklass-hat är mer tyglat, väluppfostrat och otydligt. Inte lika lätt att se som just hat.

3 kommentarer:

k sa...

Detta skulle kanske klassas som bara konspirationsteori som jag nu tänke komma med?? :-) Men detta är antydningar med ett klart syfte och mål??

Jag tycker detta är bedrövligt... Det är skillnad på fusk och fusk tydligen??

De som inte har det dåligt ställt får hålla på som t.ex. Ewa Björling m.fl. statsråd...

Och hur mycket pengar kan de som fuskar i sjukförsäkringen snilla åt sig i jämförelse? Även sett på en samhällsekonomisk nivå? Dvs. jag bara undrar vilka som kostar samhället mest egentligen (bara en undran, som kanske är helt fel)??

Men, skulle säkert debattörer hävda, dessa välbeställda ger så mycket tillbaka till samhället i form av sin produktivitet, så... Eller något sådant? Jaha, och vad åstadkommer dessa på vägen?? (karriärister, strebrar, egoister, giriga m.fl.).

Vilken människosyn!!! Om människovärdet!!

De mindre produktiva eller ickeproduktiva har ett lägre människovärde?? Och vi har det som vi förtjänar? Liksom vi också har det som vi har det i förhållande till vårt människovärde?

Fast man nog också kan undra varför de där mest välbeställda har de behov de har...? Rent psykologiskt sett... :-)

Vår högerregering verkar inte ha bittersta aning om vanligt folks verklighet!!! Verkar leva ljusår från den!!

Inte ha en aning om vad det faktiskit innebär att leva på de försäkringar och villkor de nu beslutar om!! De riskerar inte att själva bli utsatta för dem???

Och det ligger nog en del del i det vissa bloggare skriver att de sjuka och arbetslösa ska bli avskräckande exempel för oss andra (se inlägg om Freidmanismen)!!! Dagens paria ska de vara???

Jag tror ytterst få vill gå hemma... De sjuka blir dubbelt bestraffade! Att oroa sig för ekonomin och framtiden är väl inte hälsobefrämjande.

Och inte tror jag detta gynnar hälsa hos oss andra heller (eller arbetsklimat, om det nu inte blir en motreation och vi börjar ställa upp för varandra istället), där vi ska oroa oss för att hamna i en sits då vi är sjuka eller utanför arbetsmarknaden!!!

Rehabiliteringen och hjälp tillbaka har varit urusel, visst (och där borde s ha gjort mer!!!). Och ingen har på allvar tagit itu med grundorsakerna till att folk blivit utmattade.Man har istället liksom skjutit ansvaret och skulden på den enskilde!! Det är dennes/dennas fel att den hamna i den utmattning den hamnat!!!

Detta borde ha tagits itu med redan av s-regeringen. Men det nuv. regering gör och deras politik tror jag inte är alternativet i rätt riktning.

Vi borde nog ha försökt påverka den politik som förts, istället för att tro att om jag röstar på något helt annat så blir det bättre?? "Detta var inte bra!" Alltså är något annat bättre?? Eller allt annat bättre?

Oj, långt igen... :-)

Anja sa...

Läs gärna den här artikeln i ETC.

Anonym sa...

k:
Jag tror att vår högerregering är så övertygad om att det överhuvudtaget inte går att leva på de små summor som somliga får i bidrag att de av det skälet är övertygde om att alla som får bidrag i själva verket arbetar svart, och dessutom, efter sig själv känner man ju andra!