fredag 28 september 2007

Jag blir så trött!!! (att jag inte ens kan hitta på en bättre titel)



Medan jag diskade igår stod radion på. P1 som vanligt. Den här gången "Plånboken" och där intervjuade man Gudrun Sjödén, ni vet hon med kläderna. Tydligen går det väldigt bra för Gudrun Sjödén, man håvar in pengar, därav anledningen till intervjun. Sjödén fick utrymme att lägga ut texten om hur omsorgsfulla dom är mot miljön och hur viktigt det är att se till att dom som jobbar på fabrikerna som tillverkar deras kläder har det bra, en bra arbetsmiljö osv. Det lät väldigt mycket som att helgonglorian var tänd. Men sen kom dom in på hur företaget behandlar sina anställda här i Sverige och jag höll på att fullständigt tappa hakan när jag fick höra att i Sverige följer man inte kollektivavtalen, för Gudrun Sjödén tror inte att "människor nuförtiden vill vara kollektiva, man vill ju bli sedd som individ". SUCK!!! Vad är det för ständig klappjakt på facket, jag FÖRSTÅR inte!!! Hade vi inte haft kollektivavtal i Sverige, eller rättare sagt, om kollektivavtalen fortsätter att urholkas av arbetsgivare som Gudrun Sjödén kommer vi att hamna i ett läge där arbetsmarknaden måste regleras i lag. Och det är på alla sätt ett sämre alternativ. Snacka om kollektiv lösning. I länder där arbetsmarknaden lag-regleras har ju byggjobbare exakt samma villkor som discjockeys. Kollektivavtal är de facto en mer individuell lösning än alla alternativ, vi skulle kanske döpa om dom till individualavtal så även trögtänkta människor fattar detta.

En annan nackdel med att reglera arbetsmarknaden i lag är att riksdag och regering får mer makt över våra liv! Starka fackföreningar blir som en utmärkt motvikt och demokratisk maktfördelning. Sedda i detta ljus blir inte fackföreningar några gulliga små intresseklubbar längre, som fotoföreningen (som man kan vara med i om man är intresserad av foto och som inte ska ha nån rätt att utöva sanktioner mot någon), utan en institution i samhället som behövs för att inte all makt ska koncentreras till lagstiftande församlingar.

Det enda jag inte förstår är varför människor inte förstår detta? Varför Gudrun Sjödén inte förstår att facket inte är hennes fiende, att det ligger i högsta grad i fackets intresse att hjälpa henne att utveckla sitt företag, både till en mer demokratisk organisation och till ett företag som går bra rent ekonomiskt! SUCK!

Inga kommentarer: