Tvång - ett kristet eller demokratiskt redskap?
Kristdemokraterna vill öka möjligheterna för tvångsvård inom psykvården, eller "sänka trösklarna" som dom uttrycker det med sitt mjukspråk.
Jag undrar hur man kan vara så tvärsäker på att tvångsåtgärder överhuvudtaget behövs inom psykiatrin, man har ju aldrig provat att arbeta med patienter utan att ha tvångsåtgärder som en "sista utväg". Om samma regler gällt för den somatiska vården hade man säkert också där hävdat att ett visst mått av tvång är nödvändigt för patienternas bästa. Man kunde t.ex. tvinga överviktiga patienter att banta eller genomgå gastric by-pass-operationer. Men om tvångsåtgärderna inte finns att tillgå tvingas istället vården att jobba på ett annat sätt. Man måste tänka mycket mer förebyggande och utgå från patientens behov istället för vårdgivarens.
Och hela den här debatten om att "farliga patienter måste låsas in" bygger på ett feltänk. I en rättsstat kan man inte låsa in människor i förebyggande syfte. Varkän blivande brottslingar som är psykiskt sjuka, eller blivande brottslingar som är psykiskt friska. Det kan många gånger kännas jobbigt för enskilda medborgare som är mycket rädda för att bli utsatta för våldsbrott av typen "vansinnesdåd" men det rättfärdigar inte att låsa in dom som dessa människor är rädda för. Man skulle också kunna vända på resonemanget och hävda att denna överdrivna rädsla för våldsbrott är brottsfobi och bör tvångsvårdas bort inom psykiatrin. Det är ju bara en fråga om vem som är galnast - en psykiskt sjuk människa eller en människa som är allmänt rädd för psykiskt sjuka människor?
I USA är det vanligt att domstolar ger läkare rätt att utföra ECT-behandling på patienter som motsätter sig detta. Det pågår en debatt om denna praxis och patienträttsgrupper försöker påverka makthavare att ändra lagen. Världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderar att ECT-behandling aldrig utförs utan patientens medgivande.
3 kommentarer:
Norges fremste ekspert på psykiatrisk tvangsbruk, professor Georg Høyer, konkluderte på en konferanse kalt "Tvang i psykiatrien" i Oslo i mai 2004: "Det finnes ingen vitenskapelig dokumentasjon på at tvang virker!" Norske helsemyndigheter innrømmer faktisk at dette stemmer, og at man heller ikke har forskning på tvangens skadevirkninger på pasienter, ikke minst på dem som har en traumatisk forhistorie.
Til bladet Psykisk helse nr 2/2005 uttalte professoren: "I forbindelse med min doktorgrad intervjuet jeg en rekke pasienter få dager etter at de var tvangsinnlagt. Det er mitt klare inntrykk at selv om de hadde psykotiske episoder, så var alle sammen i stand til å se at de trengte hjelp. Men de var ofte uenige med helsepersonellet om hva slags hjelp de trengte ... En psykiatri uten tvang ... ville tvinge behandleren til å møte pasientene på deres egne premisser."
Ja, ju mer jag tänker på det desto SJUKARE känns det faktiskt att det överhuvudtaget existerar någonting så dumt som TVÅNGS-VÅRD i ett demokratiskt land. Att tillämpa tvingande åtgärder på människor som begått brott är sin sak, även om jag tycker att även det systemet bör ses över. Men man blandar faktiskt ihop brott och psykisk sjukdom väldigt mycket både i debatten och i alla möjliga tankegångar kring psykisk sjukdom som görs i samhället.
Jag har också gått och funderat, på detta som du skrev, några dagar.
Och alla dem som VILL ha hjälp och vård då?
Dessutom hur stor är denna kategori människor?
Som Sigrun skriver att de flesta insåg att de behövde hjälp, men var oeniga med personal om vad sorts hjälp.
Skicka en kommentar