fredag 27 juni 2008

Genom FRA-lagen visar borgarna FÄRG!


Allt som rör FRA och beredningen samt genomröstandet av denna lag är verkligen obehagligt. En video som fick mig att få kalla kårar är där Fredrik Malm (fp) 2006 håller tal vid en demonstration mot (den av Amerikanska intressen beställda) razzian av Pirate Bay.



Det som är verkligen obehagligt är att man inser att borgarna endast rycker ut till demokratins försvar när de anser att socialdemokraterna hotar den (detta var ju på Bodströms tid som justitieminister). Två år senare kan samme man rösta igenom en lag som står för allt det han tidigare kritiserat och lite till. Det visar ju bara hur borgarnas främsta mål är att plocka poäng av socialdemokraterna. Demokratin är dom inte så oroliga för.

Inte ens det kära "företagsklimatet" som man alltid använder som alibi i alla andra möjliga och omöjliga sammanhang har någon som helst betydelse eftersom många stora IT-företag har ju hotat med att fly landet om lagen går igenom, bl.a. det största IT-företaget i världen, Google:

"– Förslaget är sprunget ur en tradition inledd av Saudiarabien och Kina och hör helt enkelt inte hemma i en västerländsk demokrati. Vi på Google tycker att förslaget är dåligt och det har vi meddelat bland annat det svenska justitiedepartementet, sa Peter Fleischer, Googles högste ansvarige för integritetsfrågor till tidningen Internet World förra året.
– Vi har gjort det klart att vi aldrig kommer att placera några servrar innanför Sveriges gränser om förslaget går igenom"


Detta kommer också naturligtvis innebära att alla Google-sökningar kommer att gå långsammare än nödvändigt för oss här i Sverige.

I alla andra sammanhang heter det ju från borgligt håll att "men så kan vi inte göra för då flyr företagen Sverige". Nu går det tydligen bra ändå. Det visar att det är bara en sak dom är intresserade av: Makt. Dom struntar i demokratin (men det har ju varit känt länge) och dom struntar i företagsklimatet.

Jag gissar att inte bara IT-företag kommer att bli skeptiska mot Sverige p.g.a. denna lag. Det blir nämligen ännu lättare att ägna sig åt företagsspioneri i Sverige än det varit tidigare och än det är i andra länder. Grattis till det självmålet alliansen!

Det här citatet av Liza Marklund ger också ännu fler anledningar till att känna kalla kårar:

"Granska er själva
Jag tycker det är helt rätt att publicera namn och adress till FRA:s anställda. När de nu ska känna till allt om oss, då har vi väl åtminstone rätt att veta vilka de är? För övrigt borde FRA börja med att granska sina egna anställda. Jag vet att det finns folk inom företaget som är misstänkta och dömda för brott, bland annat för att de förföljt och trakasserat kvinnor. Vad händer när sådana idioter får fri tillgång till allt som kvinnorna gör och säger?"


Jag tror och hoppas att alliansen genom denna lag nu gjort sig totalt ovalbar till hösten 2010. Det är väl det enda positiva jag kan se i detta. Förhoppningsvis behöver vi inte leva med FRA mer än 2 år. Men man vet aldrig. Svenska folket har visat prov på en förvånansvärd förmåga till att vara lättlurade förr.

Inga kommentarer: