onsdag 25 februari 2009

Dålig sömn



Att dålig sömn kan leda till kroppsliga åkommor är känt sedan länge, men att dålig sömn också kan orsaka psykiska sjukdomar och psykisk ohälsa har nyligen visats av amerikanska forskare. Detta är helt okänt inom psykiatrin. Och om jag får lov att säga det: Är det inte typiskt? Psykiatrin är en vetenskap som fortfarande jobbar utifrån hypotesen att psykiska sjukdomar bara uppstår ur tomma intet, av sig självt, och allt som kan kopplas till sjukdomen är en följd av den. Man har en oerhörd motvilja, verkar det som, att vända på orsakssambandet och se den psykiska sjukdomen som en verkan av något. Om man fullständigt har missat något så enkelt som att en andel av patienterna i psykiatrin helt enkelt är där bara p.g.a. sömnbrist, vilka andra och kanske betydligt vanligare orsaker har man också missat för att man så envist håller fast vid sin hypotes utan att ens pröva den mot verkligheten?

söndag 22 februari 2009

Nu är den här!!!!



Skånes enda icke-borgliga nyhetsmedia! Jag blir så glad! Det känns som att utvecklingen har vänt på nåt sätt. Eller, jag hoppas på det iallafall. Under många år blev debattklimatet bara mer och mer borgligt för varje dag, men nu kanske det inte är så längre.

Så här skriver Petter Larsson i efterarbetets första nummer som kom ut igår:

"...den politiska demokratin – att folket styr sig självt – kräver ekonomisk och social jämlikhet för att bli på riktigt"

Och den meningen sammanfattar ett icke-borgligt politiskt förhållningssätt, och den ideologiska grund som socialismen och socialdemokratin vilar på. Att demokratin, folkstyret, är den okränkbara odelbara atom som samhället byggs upp av - och att denna demokrati kräver jämlikhet för att fungera, för att överhuvdtaget vara en demokrati! Det säger sig självt: Demokrati bygger på att alla människor har samma möjligheter att utöva sina demokratiska rättigheter och skyldigheter. Om en människa befinner sig i ett ekonomiskt eller socialt underläge hamnar man i ett oundvikligt maktförhållande till dom som har överläget. Det är ganska enkelt och lätt att förstå. Så grundproblemet när borgarna vill återupprätta samhällets ojämlikheter från tiden före demokratins införande i Sverige (före 1921) är att borgarna aldrig varit så förtjusta i demokratibegreppet som dom vill låta påskina. Historien talar sitt tydliga språk.

Intressant...


... intervju med yttrandefrihetpristagaren inom psykisk helsevern 2008 i Norge.

Jag gillar speciellt formuleringen "Det jeg var utsatt for som barn, har vært et ikke-tema." Trauman är verkligen ett icke-tema, inte bara inom vården men i hela vår kultur tycker jag. Visst, lidandet uppmärksammas en hel del i ögonblicket, t.ex. när tsunamin inträffar osv. Men vi vet inte riktigt vad vi ska göra med traumat när det har blivit "gammalt". Och det är ju just det som är problemet med trauman - dom går inte över så snabbt som vi förväntar oss, kanske går dom aldrig över - och kroniska tillstånd har mycket låg status både i vården och i vår kultur i största allmänhet.

lördag 14 februari 2009

Obamania




Det här tyckte jag var riktigt roligt! Speciellt kön till bajamajorna! :)

Den här var också rolig! Pyssla ihop din egen Obama-docka med hjälp av en färgskrivare, papper och sax/skalpell. :)

söndag 1 februari 2009

Söt potatis




Även om Israel inte är mitt favoritland just nu efter kriget i Gaza, råkade jag ändå bli inspirerad av Israelisk matlagning när jag hörde nåt om detta på radion. I detta land äter man tydligen potatisplättar, potatisbullar, rårakor och raggmunkar i olika varianter på längden och tvären. Och sötpotatisplättar blev jag nyfiken på, så jag googlade lite och hittade receptet nedan och eftersom jag hade en sötpotatis i kylen så var saken biff, eller plätt. Och jag måste säga, resultatet blev dom godaste potatisbullar jag någonsin ätit! Det här kommer helt klart bli en basrätt hemma hos oss i fortsättningen. Nyttigt, billigt, lättlagat och urgott. Lättstekt smet också, så det skulle inte vara helt omöjligt att dra ner på fettet när man steker (inte för att jag gjorde det...)
Men en liten varning är på sin plats! De flesta sötpotatisar i affärerna kommer från Israel, så titta noga på ursprungsmärkningen om ni bojkottar Israeliska varor! Jag hade turen att hitta italiensk sötpotatis.


Sötpotatisplättar

1 sötpotatis
mjöl (siktat eller fullkorn, välj själv)
soja
kanel
margarin eller olja till stekning

Skala sötpotatisen och skär den i bitar. Koka i saltat vatten tills bitarna är helt mjuka. Häll av vattnet och mosa sötpotatisen med en potatisstöt eller gaffel. Tillsätt mjöl, ungefär 1/3 så mycket mjöl som du har sötpotatismos. Smeten ska bli ganska fast. Smaksätt med soja och tillsätt lite kanel, också efter egen smak.
Hetta upp margarinet/oljan. Klicka ut smeten i stekpannan eller plättlaggen, platta ut och forma till plättar. Låt steka på medelvärme tills de är gyllengula på båda sidorna. Servera gärna med äppelmos och något gräddfilsliknande, t.ex. sojayoghurt eller sour supreme (tofutti), som man äter dom i Israel.