söndag 22 februari 2009

Nu är den här!!!!



Skånes enda icke-borgliga nyhetsmedia! Jag blir så glad! Det känns som att utvecklingen har vänt på nåt sätt. Eller, jag hoppas på det iallafall. Under många år blev debattklimatet bara mer och mer borgligt för varje dag, men nu kanske det inte är så längre.

Så här skriver Petter Larsson i efterarbetets första nummer som kom ut igår:

"...den politiska demokratin – att folket styr sig självt – kräver ekonomisk och social jämlikhet för att bli på riktigt"

Och den meningen sammanfattar ett icke-borgligt politiskt förhållningssätt, och den ideologiska grund som socialismen och socialdemokratin vilar på. Att demokratin, folkstyret, är den okränkbara odelbara atom som samhället byggs upp av - och att denna demokrati kräver jämlikhet för att fungera, för att överhuvdtaget vara en demokrati! Det säger sig självt: Demokrati bygger på att alla människor har samma möjligheter att utöva sina demokratiska rättigheter och skyldigheter. Om en människa befinner sig i ett ekonomiskt eller socialt underläge hamnar man i ett oundvikligt maktförhållande till dom som har överläget. Det är ganska enkelt och lätt att förstå. Så grundproblemet när borgarna vill återupprätta samhällets ojämlikheter från tiden före demokratins införande i Sverige (före 1921) är att borgarna aldrig varit så förtjusta i demokratibegreppet som dom vill låta påskina. Historien talar sitt tydliga språk.

1 kommentar:

k sa...

Grattis! Vad bra skrivet!