Riksbankens ekonomipris - bättre eller sämre än en pris snus?
Är det bara jag, eller är riksbankens "nobelpris" ett skämt? Tydligen är det inte bara jag...
Årets pris tog dessutom priset i att belöna nyliberal ekonomisk ideologisk teori. Teorin om att det ska "löna sig att arbeta" är dessutom ett skämt, för vad det innebär i praktiken är att det inte ska löna sig att arbeta för stora grupper, t.ex. ungdomar, nyanlända invandrare, personer som kommer från långtidsarbetslöshet och långtidssjukskrivning. Dessa ska "få tillträde" till arbetsmarknaden genom så låga löner så det knappast går att försörja sig på dessa, eller i ungdomarnas fall, att det inte ska gå att försörja sig, man ska bo kvar hemma. Sanningen är att man inte ömmar för varken ungdomar, långtidsarbetslösa eller någon annan som desperat behöver ett jobb. Sanningen är att man vill öka desperationen genom att sänka a-kassan, sjukförsäkringen, osv. Om det inte går att komma i närheten av att försörja sig när man inte jobbar blir människor mer benägna att ta jobb som det heller inte går att försörja sig på, men där fattigdomen åtminstone dämpas något. Och vips så har man sänkt löneläget i en hel nation.
Vad är vitsen med detta? Skapar lägre löner och mer desperata arbetssökanden fler jobb? Naturligtvis inte. Detta med att skapa fler jobb är bara en dimridå. Vad man verkligen vill skapa är högre vinster i företagen. Visst finns det en teoretisk möjlighet att lägre löner ger företagen utrymme att anställa fler, men historien visar att detta inte sker, vad som händer är att vinsterna ökar när lönerna sänks.
Men jag undrar hur nyliberala ekonomer tänker. De tycker att det är väldigt viktigt för företag att kunna gå med vinst, för det skapar starka, livsdugliga, konkurrenskraftiga företag som bidrar väldigt väldigt mycket till den gemensamma samhällsnyttan. Men privatpersoner ska inte få gå med vinst, de ska inte behöva få något över när räkningarna är betalda. Fattiga företag är dåligt för samhället, men fattiga människor är bra? Tänk om man hade tänkt tvärtom. För jag kan inte riktigt förstå varför man inte lika gärna skulle kunna säga att - äh, företagen behöver väl inte gå med vinst heller. Ju fattigare företag vi har desto mer anstränger dom sig! Och då löser dom våra världsproblem, klimatkrisen och ekonomikrisen och allting, när dom får lite piska på sig! Och om jag skulle ta och skapa en ekonomisk teori utifrån detta, att privatpersoner måste gå med så mycket vinst som möjligt och företag ska helst vara så fattiga som möjligt, så skulle vi kunna skapa politiska reformer utifrån det. Kanske skulle vi tvinga företagen att anställa dubbelt så många, utan att sänka några löner. Då hade företagen inte kunnat gå med vinst, men vi hade definitivt kunnat hälsa arbetslösheten farväl. Tror ni att min upp-och-nedvända teori får Riksbankens ekonomipris nästa år? Håll inte andan.
5 kommentarer:
Det där om att företag borde vara fattiga för att anstränga sig var en tio-poängare, dagens bingo, en genial tanke helt enkelt - i sann Feyerabendsk anda.
Hatten av för den :-).
Men var har du permalänken? Jag hittar den inte.
Permalänken? Vad menar du?
Permalänk= länken till det speciella inlägget, om man vill länka till ett sådant och inte till bloggens startsida bara.
Nu fick jag den från en Karin, men jag lyckas inte hitta den på din bloggs inddexsida.
Fast just nu inser jag att jag kunde ha gått via kommentarsidan till "ursprungligt inlägg", en lite krånglig omväg dock.
De flesta har "permalänken" direkt vid inlägget på indexsidan, om de har en blogg av den här typen. Ex. så att man klickar på datum nedanför inlägget och får upp inlägget+kommentarer på en och samma sida/fil. Det gör det enklare för dem som vill länka till bloggen, ett speciellt inlägg.
Aha. Okej. Inläggens rubriker är också länkar till inläggen, så om man klickar på rubriken kommer länken upp i adressraden.
Skicka en kommentar