onsdag 1 september 2010

Barnläkarutbildningen har stora brister



Ett stort glapp i barnläkarutbildningen har uppmärksammats av en ny undersökning. Tre fjärdelar av barnläkarna har inte fått någon formell utbildning i barnmisshandel/vanvård, socialtjänstlagen och hur man gör en anmälan. Barnombudsmannen kommenterar att man härmed fått en förklaring till varför vården är så dåliga på att rapportera om barns missförhållanden, trots att det är i vården många fall borde upptäckas.

3 kommentarer:

k sa...

Kanonbra att detta uppmärksammas! :)

Anonym sa...

Gå, Do Nothing, gå! Det är en skandal att läkare är otränad!

Steve

Kerstin sa...

Även på det här området är det medierna som sätter agendan och talar om för folk vad de ska göra eller titta efter, sjukvårdspersonal i det här fallet.

Barnmisshandel var inget man talade om före hösten 1965. Då plötsigt skrev media massor om saken. Resultatet blev att sjukvårdspersonal och läkare blev väldigt uppmärksamma på det här problemet.

Jag råkade själv ut för detta. Min då knappt tvååriga dotter föll baklänges från en stol, när vi var inne hos vår granne, och slog huvudet illa i ett sådant där kantigt element med en ordentlig hjärnskakning och en spricka i skallbenet som resultat. Det blev taxi direkt till sjukhuset.
Jag glömmer aldrig hur obehagligt det var då all personal där iakttog oss speciellt misstänksamt. Bara några veckor tidigare hade media skrivit massor om problemet. Min enda tröst vid tillfället var att olyckshändelsen hade hänt inne hos grannen så jag hade vittnen om det skulle bli anmälan.

Nå, vi blev inte anmälda, man behöll dottern på lasarettet för observation en vecka och fann tydligen att hon inte hade några andra skador som tydde på misshandel.

Det dystra är väl att vad media uppmärksammar, det bryr sig människor om i tre månader ungefär, sedan har man glömt det.