lördag 13 oktober 2007

Rika män i väst förstör miljön



Gerd Johnsson-Latham, kansliråd på utrikesdepartementet, har skrivit rapporten "En studie om jämställdhet som förutsättning för hållbar utveckling". Läs den, den är väldigt intressant! Det finns en könsaspektmiljöförstöringen, något man egentligen kan räkna ut med baköronen.

Rapporten tar bl.a. upp problemformuleringsprivilegier. Män(niskor) med makt har friheten att definiera både problemen och lösningarna.
Män framställs som företrädare för allas intressen medan kvinnor ses som företrädare för särintressen. Detta medför att män (som i högre grad har makt i samhället) tilldelar sig själv resurser. Och med mer resurser kan man förstöra jorden mer. Man kan också använda resurserna till att ta hand om problemet, men det har vi ännu inte sett.

Ur rapporten:


Istället för att analysera hur mäns behov och intressen
tillgodoses med gemensamma medel tillskrivs kvinnor
"särskilda behov och intressen" – trots att de mer än
män använder sin tid och sina resurser för omvårdnad
av andra; maken, barn och gamla (LU 2003).
Få – om några? – analyser för fram "mäns behov och
intressen ", vilka istället utan krav på empirisk bevis-
ning förutsätts vara desamma som "allas" behov och
intressen.


När det gäller miljöproblemen visar sig detta genom att "vi" som måste leva snålare blir en väldigt diffus grupp. Inga namn nämnda, inga könstillhörigheter synliga.

Den manliga konsumsionen är ett problem som aldrig eller sällan lyfts upp i klimatdebatten.

En stor del av användningen av fossila bränslen står transportsektorn för. När det gäller rörlighet, mobilitet, förflyttning av den egna personen, har män alltid varit dominerande över kvinnor. Män kör i högre grad bil, kvinnor åker i högre grad kollektivt. Även i samhällen där man inte har råd med bilar är det män som använder de bästa transportmedlen. Kvinnor får alltså alltid stå tillbaka för män när det gäller rörlighet och den personliga frihet det innebär. Men det innebär också att män bär ett större ansvar för miljöförstöringen.

Har jag inte sagt innan att män behöver bli mer som kvinnor - de behöver lära sig att ta ansvar för andra människor och sätta andras intressen före sina egna! Jämställdheten kommer inte hela vägen fram om det bara är kvinnor som ska bli mer som män (lära sig självförtroende, att ta för sig, vara skamlösa i förhållande till sin kropp osv.).

1 kommentar:

k sa...

Intressant och tänkvärt... Vill bara tillägga, Och kvinnor drabbas mer av klimatförstöringen dessutom, fast de själva inte står för stora delar av den!!! (så ur är det med incitamenten för den manliga befolkningen att ta itu med dettakan jag inte låta bli att undra?)
http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_16915407.asp

Och män har ofta större bilar än kvinnor...