tisdag 31 juli 2007

En demonregissör (regissör med demoner?) är död




Ingmar den store dog igår. Själv har jag aldrig varit så förtjust i hans verk, eller någon konst som består till huvuddelen av upphovsmannens obearbetade neuroser för den delen. Barndomstrauman, äktenskaps- och allehanda relationsproblem, allt detta får man oförtjänt bära som publik till Bergmans filmer. Och jag kan bara känna: Nej, tack! Jag har så det räcker av mitt eget. För hans filmer tillför ingenting, löser ingenting, visar inte på några insikter eller vägar ut. Dom redovisar bara eländet. Trampa runt ett varv i skiten och så tillbaks till ruta noll liksom. Man kommer ingenstans.

Själv sa han på sin ålders höst att: "– Jag har i hela mitt liv varit utomordentligt fri från medkänsla." Och det är ju en intressant insikt! Synd att den verkar kommit efter att han slutade vara verksam som konstnär, för ur den insikten hade kanske riktigt intressant konst kunnat skapas. Men det är kanske så att när man börjar jobba med sig själv så får man kanske ett mindre behov av att göra konst av eländet?

Sen kan jag inte låta bli att undra om det finns ett samband mellan att vara ofantligt framgångsrik och utomordentligt fri från medkänsla? Går det att bli lika "stor" som Bergman om man har den där medkänslan?

lördag 28 juli 2007

Borg hjärtar NATO




Förra veckans (ja, det här kommer aldrig att vara den mest uppdaterade bloggen) chock fick man när Anders Borg meddelade att han ville rekordbanta försvaret. Lite paff blev man ju - en moderat som inte bara vill ha mer polis, militär, domstol, ja, ni vet - kontrollmakt. Vad har hänt? Solsting kan det ju inte vara denna monsunregnssommar. Nej, jag tror det finns en förklaring, det finns alltid en förklaring. Moderaterna är ju starka anhängare av gamla hederliga(?) "söndra och härska"-politiken. "Först bryter vi ner, sen bygger vi upp" är det inte så dom brukar säga i internatskolornas nollningsritualer? Ett obefintligt svenskt försvar gör det ju klart mycket lättare att sammanföra Sverige med NATO. Går det inte på det ena sättet kanske det går på det andra, och för säkerhets skull kan man ju använda båda sätten samtidigt. Märkligt bara att Mikael Odenberg inte verkar vara informerad om moderaternas nya taktik. Men märkligare saker har ju hänt i politiken.

Klimatet är här för att stanna



Det finns en reklam på TV där en person får träffa sig själv i framtiden och se hur fin pensionstiden kommer att bli för att hon/han varit så duktig och sparat i ett visst pensionsförsäkringsbolag. Om den typen av tidsresor kommer att bli möjliga någon gång i framtiden kan vi börja oroa oss nu. För snart kommer vi att bli invaderade av våra barnbarns barnbarn som vill ställa oss till svars för varför vi inte agerar, varför vi med sådan nonchalans riskerar deras liv och hälsa. Vi vet vid det här laget att vi tar stora risker åt alla dessa ofödda människor, så varför struntar vi i det? Varför tar vi inte varningstecknen på allvar? Och dom är arga, dessa ättlingar, det kan jag lova. Dom får lida för saker dom inte har haft en chans att påverka själva. Men det lidandet kan vi bespara dom.

Så kanske är vårt bästa hopp att dom har så fullt upp med att överleva bara att dom inte har överskottsenergi nog att uppfinna den där tidsmaskinen och komma och ge oss det vi förtjänar.

fredag 27 juli 2007

söndag 15 juli 2007

Kladdkaka light




Äntligen en god kladdkaka som inte dignar av kalorier! Med en god kakao (som den rättvisemärkta kakaon på bilden) så kan kakan faktiskt mäta sig med traditionella recept. Man kan med fördel variera kakan med chili. Visste ni att chili förstärker chokladsmak? Aztekerna visste vad dom gjorde när dom hade en gnutta chili i sin variant på varm choklad.

Kladdkaka, 12 port.



3 ägg
1,5-2 dl socker (beroende på hur söt man vill ha kakan)
1 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
(ca 1 tsk chili av något slag, mindre om den är starkare)
250 g kesella lätt (den med 1% fett)

Gör så här: Smörj en 21 cm form (använd en med löstagbar kant om ni tänkte skära upp snygga bitar av kakan). Blanda ihop alla ingredienser, kesellan sist. Häll smeten i formen och grädda i 200°C i 15-20 minuter. Låt kakan gärna stå i kylen över natten innan den serveras, den blir godare av att stå lite.

lördag 14 juli 2007

Tvång - ett kristet eller demokratiskt redskap?



Kristdemokraterna vill öka möjligheterna för tvångsvård inom psykvården, eller "sänka trösklarna" som dom uttrycker det med sitt mjukspråk.

Jag undrar hur man kan vara så tvärsäker på att tvångsåtgärder överhuvudtaget behövs inom psykiatrin, man har ju aldrig provat att arbeta med patienter utan att ha tvångsåtgärder som en "sista utväg". Om samma regler gällt för den somatiska vården hade man säkert också där hävdat att ett visst mått av tvång är nödvändigt för patienternas bästa. Man kunde t.ex. tvinga överviktiga patienter att banta eller genomgå gastric by-pass-operationer. Men om tvångsåtgärderna inte finns att tillgå tvingas istället vården att jobba på ett annat sätt. Man måste tänka mycket mer förebyggande och utgå från patientens behov istället för vårdgivarens.

Och hela den här debatten om att "farliga patienter måste låsas in" bygger på ett feltänk. I en rättsstat kan man inte låsa in människor i förebyggande syfte. Varkän blivande brottslingar som är psykiskt sjuka, eller blivande brottslingar som är psykiskt friska. Det kan många gånger kännas jobbigt för enskilda medborgare som är mycket rädda för att bli utsatta för våldsbrott av typen "vansinnesdåd" men det rättfärdigar inte att låsa in dom som dessa människor är rädda för. Man skulle också kunna vända på resonemanget och hävda att denna överdrivna rädsla för våldsbrott är brottsfobi och bör tvångsvårdas bort inom psykiatrin. Det är ju bara en fråga om vem som är galnast - en psykiskt sjuk människa eller en människa som är allmänt rädd för psykiskt sjuka människor?

I USA är det vanligt att domstolar ger läkare rätt att utföra ECT-behandling på patienter som motsätter sig detta. Det pågår en debatt om denna praxis och patienträttsgrupper försöker påverka makthavare att ändra lagen. Världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderar att ECT-behandling aldrig utförs utan patientens medgivande.

fredag 13 juli 2007

Because I'm a girl



Plan International har släppt en rapport om hur det är att födas till flicka här i världen. Det är inte roligt. Många flickor föds inte alls, det fattas ungefär 100 miljoner flickor i världen p.g.a. könsriktade aborter. Flickebarn får mindre mat än pojkar. 62 miljoner flickor nekas grundskoleutbildning. Miljoner flickor gifts bort i mycket tidiga åldrar. En halv miljon kvinnor, varav 50% är under 19 år, dör i onödan varje år till följd av graviditetsrelaterade sjukdomar och dödliga förlossningar. Flickor runt om i världen arbetar mer och har därmed mindre tid till både skola och lek än pojkar.

Plan International skriver: "Diskriminering av flickor inom familjen är antagligen det svåraste problemet att komma till rätta med. Denna diskriminering är också grunden i den djupt rotade uppfattningen att flickor är på något sätt mindre värda än pojkar. Eftersom att det sker i hemmet, är det ofta dolt, och nästan omöjligt att lagstifta bort. [...] Sådan diskriminering börjar vid födseln eller tidigare, och fortsätter flickans liv igenom in i kvinnolivet. Det är underlaget som andra former av diskriminering bygger på och från detta härstammar våld, även våld i hemmet."

söndag 8 juli 2007

Live Earth - jorden lever, än ett tag




"All my life we've been at war with nature. I just pray that we loose that war."
Bill Mollison

"Klimatfrågan är vänsterns svar på kriget mot terrorismen" säger Per Gudmundson i Svenska Dagbladet. Intressant, mycket intressant. Själv ser jag "kriget mot terrorismen" som en påhittad konflikt mot en påhittad fiende. Okej, det finns några galningar som då och då kapar flygplan och sånt, och dessa terrorister passar tyvärr som handen i handsken på makthavare runt om i världen som vill tona ner demokratin och öka sin egen makt. Det finns ju dom som hävdar att Usama bin Ladins mål med att angripa USA var att få Bush att invadera länder i mellanöstern, helst Irak (jag har t.o.m sett inpelningar med bin Laden där han säger detta, så det kan inte vara helt okänt). För i kaotiska länder kan terrororganisationer lättare bygga upp sig. Om detta stämmer (jag litar aldrig 100% på vad jag får ta del av via media) skulle Bush med sin cowboy-politik i själva verket gå terroristernas ärenden, inte folkets som han hävdar. Hur kunde det bli så här? Tja... Bush var nog aldrig intresserad av så mycket annat än sin egen makt, sin egen plånbok och såna saker. Att föra krig i Irak kan t.o.m. ha varit en dimridå för att få bort medias fokus på hur dålig han var på att styra det egna landet. Hela Bush's president-tid har ju nästan uteslutande handlat om Irak-kriget, och även om det har varit en svår fråga för honom hade det varit mycket svårare för honom att styra landet utan kriget. Dessutom hade han nog aldrig fått sitta två perioder utan kriget. Den typen av alibi-politiker är lätt att utnyttja för utomstående intressen som i sjävla verket ligger i samma linje, t.ex. terroristernas intressen. Skulle klimatfrågan vara en liknande "alibi-fråga" för makthavare att spela ut sin egen agenda emot? Verkligen? Hur då?

Att klimatfrågan av högern ses som en "vänsterfråga" är på ett sätt inget oväntat men på ett annat sätt förvånansvärt dumt. Högerideologier går ju ut på att ta, inte på att ge. Kanske är givande och samarbete helt obegripliga koncept för en högerideolog, inte vet jag. Det dumma i att se klimatfrågan som "vänster" är ju att vi lever alla på jorden, oavsett politisk hemvist. Vi kan inte stifta våra egna naturlagar, hur gärna vi än vill. Att anpassa oss till de villkor vi har att leva efter här på jorden är alltså inget vänsterprojekt. Det handlar om överlevnad. Är det bara vänstermänniskor som bryr sig om sina barnbarn och framtida generationer?

Å andra sidan tror jag faktiskt att klimatfrågan bara kan lösas med vänsterns redskap - att arbeta tillsammans, att förbjuda det som är skadligt, och att riskera att stöta sig med "kapitalet" i strävan efter mänsklighetens bästa. Eftersom jag är utbildad på biologiområdet kan jag ibland förfasas över den okunniga propaganda som sprids om hur vi ska komma till rätta med problemet. Att byta till lågenergi-glödlampor, att stänga av apparater istället för att utnyttja stand-by-läget är inte fel, absolut inte, men det kommer inte att rädda planeten. Varför inte? Jo, om jag som enskild konsument förbrukar mindre fossila bränslen genom att spara energi, vad händer då i förlängningen? Jo, världsmarknadspriserna på fossila bränslen kommer att sjunka och mindre nogräknade människor kan tjäna pengar. Vi måste komma åt själva produktionen av fossila bränslen, strypa tillgången helt enkelt. Det är tillgången på fossila bränslen som förstör planeten, inte slöseriet. Det är nämligen inte bara "onödig" förbrukning av fossila bränslen som är skadlig - det är all förbrukning. Vi måste ersätta fossil energi med förnybar energi och vi måste göra det så fort som möjligt, helst igår.
Kärnkraftförespråkarna är också ett okunnigt släkte. Dom verkar tro att uran är en oändlig resurs (har vi sett det här tankefelet någonstans förut?) och dom verkar inte förstå att avfallet är bland det giftigaste människan någonsin producerat, samtidigt som det inte förändras på väldigt lång tid, vi snackar hundratusentals år! För att inte tala om att ingen vill ha mer råvaror att göra kärnvapen av i omlopp. Kärnkraft är en dum idé från vilket håll man än betraktar det. Att sedan vissa kärnkraftsförespråkare inte förstår skillnaden på koldioxidutsläpp som kommer från förnybara energikällor och koldioxidutsläpp som kommer från fossila bränslen är bara patetiskt. Koldioxid ingår i kolets kretslopp på den här planeten. Växter tar upp koldioxid ur luften när de växer, och när växterna dör (eller eldas upp, det spelar ingen roll) frisätts koldioxid till atmosfären som sedan kan tas upp av nya växande växter. Detta är ett nollsummespel och inga nya kolatomer tillförs. Problemet med fossila bränslen är att dessa utgörs av fossila växter som inte ruttnat eller förbränts utan istället lagrats i marken under miljoner år. Lite kol har hela tiden förts bort och lagrats undan utan att jämvikten rubbats, men när vi gräver upp alla dessa kolatomer och förbränner dom till koldioxid på hundra års tid, då ökar luftens halt av koldioxid dramatiskt. Alltså kan vi sätta eld på träd utan problem så länge vi ser till att mängden träd på jorden är relativt konstant, men vi kan inte elda fossila bränslen. Vi har redan sett att det blir problem så vi behöver inte utreda problemet mer, vi behöver bara sluta.

Nu ska elpriset snart chockhöjas p.g.a. handeln med utsläppsrätter som blir en dyr affär för elbolagen. I en oreglerad marknadsekonomi kommer utsläppsrätter inte leda till minskade koldioxidutsläpp eftersom att denna extra kostnad för elproducenterna endast kommer att tas ut på konsumenterna. Vi får betala ett högre pris för att elproducenterna producerar smutsig el. Men kommer producenterna få ett incitament för att producera renare el? Nej, troligtvis inte, för vinstmarginalerna blir ändå bättre om dom producerar smutsig el och tar ut utsläppsrättskostnaderna på konsumenten. Att förbjuda producenterna att producera smutsig el hade varit mycket effektivare. För då går det inte att tjäna pengar på smutsig el, och för att tjäna mer pengar måste man bygga ny ren, tillåten elproduktion.

lördag 7 juli 2007

Just nu lyssnar jag på...


The Gotan Project

Helt jäkla underbar mix av tango och elektronica! Jag är helt såld!

Har ni bara råd att köpa en enda låt på iTunes musicstore så välj "Santa Maria" från skivan "La Revancha del Tango" - den är helt fantastisk!

Jag upptäckte den här musiken när jag såg om filmen "Shall we dance" med Jennifer Lopez och Richard Gere, där den låten finns med som soundtrack. Jag fattar inte hur jag kunde missa den här låten första gången jag såg filmen. Filmen är väl rätt så söt och har sitt underhållningsvärde, men den kommer inte gå till historien direkt. Den japanska originalfilmen är mycket bättre.

Här hittade jag videon till "Santa Maria" på YouTube:

torsdag 5 juli 2007

...och nu blir det barndom




"Barndomen
Den yttersta och enda domen"

Bodil Malmsten

70-talspendeln som grävde i våra barndomar har slagit över och nuförtiden är den allmänna trenden att förneka att barndomen har någon betydelse alls för våra vuxna liv. Finns då sanningen mittemellan? Det brukar man ju ta för givet när man har en pendel som svänger mellan två extremer. I det här fallet tror jag inte det. Jag tror inte 70-tals"flummarna" hade fel, kanske var det överhuvudtaget ingen enhetlig rörelse när det gällde att utforska barndomen, utan mer löst sammanhållna idéer och vissa av dessa idéer tillämpades säkert på ganska stolliga sätt. Och kanske är det så att stolligheterna är det man minns för stolligheterna är det meningsmotståndarna inte låter en glömma, för dom har inga argument, och det enda dom kan framföra är hur "knasiga" dom som tycker olika är. Men vad är egentligen stolligast - att tro att barndomen har betydelse för vuxenlivet eller att tro att det går vattentäta skott mellan olika åldrar i en och samma människas liv? Men jag har tålamod med eventuella stolligheter i barndomssökandet. Det är ju svårt att veta exakt vad man ska göra med den här kunskapen, insikterna om hur formbara vi är och hur mottagliga vi är för vår omgivning.

Jag tror på den ganska nya hjärnforskning som leder i bevis att hjärnan inte är det statiska organ vi tidigare trott, inte ett organ helt sprunget ur våra gener, utan ett förbluffande formbart organ, som har sin mest formbara period när den är som yngst. Barn ägnar all sin vakna tid åt att lära sig nya saker, varför finns det då människor som tror att barndomen inte präglar oss "särskilt mycket"? Vi lärde oss skriva, läsa, räkna och detta har vi med oss hela livet - det är ingen som ifrågasätter - men när vi lärde oss att hata oss själva, det försvinner bara av sig själv en dag när man fyller 18 och blir vuxen? Och om det inte försvinner av sig själv kan man rätta till det med lite kognitiv terapi och voilà! Case closed. Skulle vi egentligen kunna lära oss att sluta läsa, skriva och räkna, sluta KUNNA detta, bara för att vi gick några gånger hos en kognitiv psykolog? Jag tror det är att underskatta hjärnans inlärningsförmåga. Och varför skulle det vara annorlunda med våra mentala/psykiska färdigheter eller handikapp?

För den delen är jag ingen fatalist som tror att barndomen förutbestämmer allt. Jag tror vi har en mycket stark prägling med oss, men att denna prägling är meningsfull, den säger oss något, den kan lära oss något om oss själva. Vår prägling är så att säga ett landskap att vandra i, utforska, snarare än att bosätta sig i eller helt bortse ifrån. Vår prägling är helt enkelt en plats där resan kan börja!

tisdag 3 juli 2007

Europeisk rasism



Ett mycket avslöjande och intressant amerikanskt reportage om Europeisk rasism så som den ter sig inom fotbollsvärlden. För mig som har noll intresse av fotboll finns en möjlighet att skaka av mig detta genom att påstå mig att detta fenomen är speciellt för just fotboll och att den här grova rasismen inte förekommer i samhället i övrigt. Men det skulle bara handla om bortförklaringar av simplaste sort. Jag är lyckligtvis inte så naiv av jag ägnar mig åt sånt.

En sak som slog mig när jag fick se detta var att jag inte har hört det minsta lilla knyst via traditionella medier om det här problemet. Ska det verkligen behövas ett amerikanskt utifrånperspektiv för att detta ska uppmärksammas?