torsdag 21 augusti 2008

Brödstolthet



Jag har inte bloggat på länge, men idag gjorde jag ett så gott danskt rågbröd att jag kände att detta måste jag visa upp för världen. Jag har ju snöat in lite på bakning på senaste tiden...
Lustigt nog så smakade brödet precis som danskt rågbröd brukar. Ja, jag blev förvånad. Det är sällan bröden man bakar själv smakar likt nånting man kan köpa.
Men det smakade helt annorlunda än det finska surdegsbrödet som jag bakade häromveckan, även om det är i princip samma ingredienser! Sånt är också lustigt.
Det krävs lite passning det här brödet, att man ska göra nåt litet moment varje dag i flera dagar, men det krävs inga stora åthävor, det är lättare än att göra gröt.
Detta receptet är surdegsbröd. Om du redan har en rågsurdeg, använd då denna, men om du inte har en är det lätt att starta en, men då får man börja några dagar innan. Blanda grovt rågmjöl och vatten (1-2 dl av varje) och låt stå i rumstemperatur, gärna med en bakduk över skålen så att det inte kommer damm eller flugor i kulturen. Mata sedan kulturen lite varje dag (tillsätt typ 0,5-1 dl rågmjöl och lite vatten om det behövs, konsistensen ska vara som lös gröt). När det börjar lukta surdeg (syrligt, lite åt smält smör-hållet och lite jäst) och du ser att det finns mycket bubblor i blandningen är det klart. Det brukar ta 3-4 dagar. Sen kan den färdiga surdegen sparas i en burk i kylskåpet i någon vecka. Vill man spara den längre får man ta ut den och mata den, genom att fördubbla surdegens storlek med rågmjöl, låta stå ute i rumstemperatur över natten och sen sätta in den i kylen igen (man behöver inte sätta in hela surdegen, för då blir kylen full av surdeg till slut). Surdeg ska inte frysas, vildjäst tål inte det, sägs det.

Danskt rågbröd

några dl rågsurdeg
ca 1 l vatten
2 tsk salt
0,5 kg rågkross eller hel råg
1 kg grovt rågmjöl

Dag 1: Fördubbla surdegen med grovt rågmjöl (ta av rågmjölsmängden) och låt stå över natten.
Om du ska använda hel råg, koka upp 5 dl vatten och häll över rågkärnorna. Täck sedan över med plast och låt stå i kylen över natten.
Dag 2: Spara hälften av surdegen i kylen till nästa brödbak. Blanda resten av surdegen med salt, rågmjöl och rågkärnorna från kylen. Vill du använda rågkross istället kan du blanda i detta direkt, dom behöver inte ligga i blöt först. Tillsätt vatten medan du blandar och se till att konsistensen blir kladdig men ändå någorlunda fast. Låt jäsa i bunken 12-24 timmar.
Dag 3: Lägg degen i två smorda brödformar (eller använd bakplåtspapper i formarna). Låt jäsa ytterligare 2 timmar.
När bröden är färdigjästa, stick några hål i dom med en gaffel för att inte skorpan ska bli om ett lock och spricka av. Grädda i 200°C i 1 timme. Ev. kan temperaturen sättas ner till 175°C efter halva tiden. Om bröden är klara kan man testa med en sticka. Den ska vara ganska torr. Ta ur bröden ur formarna och stäng av ugnen. Lägg tillbaka dom på gallret och låt ligga i eftervärmen. Detta ska påskynda att alkoholen dunstar bort ur bröden, för att förhindra besk smak.

3 kommentarer:

k sa...

Mums vad det såg ut! Å, kan du inte skicka hit en eller två limpor?? :-)

rino sa...

mmm, gott. Fast jag undrar om jag inte skulle glömma bort att ta hand om degen.
Gillar andan här på bloggen:-) Jag kommer tillbaka

Anja sa...

Tack rino, och välkommen hit! Ja, det gäller att vara med när man har deg på jäsning. Men det fina med surdegsbröd är att dom är mycket mer flexibla än jäst-jästa bröd eftersom att dom ska jäsa mycket längre. Om man glömmer en jäst-deg i en timme så har den jäst 100-150% längre tid än den ska, och är helt förstörd. Men glömmer man surdegs-deg i en timme så är det bara 10% av jästiden, alltså märks det ingen skillnad. Så om man bakar ut brödet på morgonen eller kvällen spelar ingen roll liksom. Jag är helt surdegsfrälst! :)