tisdag 11 december 2007

Diskriminerings rötter



Jag hörde om en mycket intressant avhandling idag på radion. Den handlar om diskriminering. Tidigare har man försökt att förklara fenomenet diskriminering med att folk har fördomar, och om man bara kommer åt dessa fördomar så kommer man också att kunna slippa diskriminering. Att diskriminering skulle vara ett kunskapsproblem och kan åtgärdas med gammalt hederligt upplysningsarbete.

Men nu visar Alexandra Snellman i sin avhandling att våra värderingar faktiskt påverkar minst lika mycket som våra fördomar. Nämligen om vi tycker det är bra att samhället är hierarkiskt ordnat eller om vi tycker att det är fel. Det är ju ingen fördom att tycka att vissa människor är mer värda än andra, utan en värdering.

Avhandlingen visar att tycker man att vissa människor ska dominera över andra människor så kommer man också själv att återskapa detta tänkande i sina möten med sina medmänniskor, genom att diskriminera människor som man anser tillhör grupper med lägre prestige, längre ner i hierarkin.

Det intressanta var också att det visade sig att ju högre upp man själv befinner sig i samhällets hierarki för tillfället eller ju högre upp i hierarkin man blivit född en gång desto mer lojal är man med den hierarkiska uppdelningen av människor. Det förklarar en hel del av t.ex. hur vårt rättsväsende fungerar så illa som det gör. Att det är så mycket lättare att bli trodd när man har en hög samhällsställning jämfört med en låg, när man är man jämfört med kvinna osv.

1 kommentar:

Anonym sa...

Så fantastisk at dette er vist i en vitenskapelig avhandling!

For det er jo noe sånt man har gått og fundert på om var den virkelige grunnen til at enkelte grupper mennesker i samfunnet stadig omtales som "de svake". Ser man på de fleste synonymer til ordet "svak" i ordbøker, er dette sannelig ikke noen hedersbetegnelse:

svag:
1 klen, vek, veklig, kraftlös, orkeslös, matt, blek, utmattad, skröplig, tärd, sjuklig; själssvag, viljesvag, karaktärslös, vacklande, slapp, flat; osjälvständig, lättledd, maktlös; tunn,instabil, skör, ostadig, bräcklig; ringa, måttlig
2 dålig, medelmåttig, underhaltig, undermålig, skral, oacceptabel
3 mild, lätt, knappt märkbar; obetydlig, liten
4 smaklös, fadd, blaskig; dämpad, låg, stilla

(motsatsord: 1 stark, kraftig 2 bra 3 intensiv 4 skarp)

http://www.synonymer.se/?query=svag&btnS=Hitta+synonymer